8,8 km | 5 ώρες | Βαθμός δυσκολίας: μέτριος (δύσκολος για μικρό διάστημα μετά την Αχλάδα) |
Στην κορυφή του Ελλάνιου όρους που είναι το ψηλότερο βουνό του Σαρωνικού (532μ), βρισκόταν ο βωμός του Ελλάνιου Δία που θεωρείται ότι κτίστηκε από τον μυθικό ήρωα Αιακό. Στη θέση του βωμού υπάρχει σήμερα το εκκλησάκι Προφήτης Ηλίας-Aνάληψη. Ο Ελλάνιος Ζεύς (δηλ. ο Ζευς των Ελλήνων) είναι ό ίδιος ο θεός του καιρού που με διάφορα επίθετα λατρεύεται σε κορυφές βουνών. Ο Παυσανίας αποκαλεί το όρος «Πανελλήνιο».
Η περιοχή, χαρακτηρισμένη σήμερα ως αρχαιολογική και ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, δεχόταν προσκυνητές από όλη την Ελλάδα και είχε σημαντική ακμή την εποχή της κυριαρχίας της Περγάμου. Στους πρόποδες του όρους προς βορρά βρίσκεται σήμερα ο ναός των Ταξιαρχών (13ου αιώνα). Στο πλάι του εντυπωσιακού βαθμιδωτού δρόμου που οδηγεί στο εκκλησάκι σώζεται σε ύψος 5μ αναλημματικός τοίχος κτισμένος με πολυγωνική τοιχοδομία ελληνιστικής εποχής. Εκεί που είναι κτισμένη η εκκλησία βρίσκονται τα ερείπια κτιρίου με πλάτος 20μ και μήκος 29μ που την οροφή του κρατούσαν 3 σειρές των 5 κιόνων. Πιθανόν η υπόστυλη αίθουσα να ήταν ξενώνας (πανηγυρόσπιτο). Λίγο ψηλότερα υπάρχει μεγάλη υπαίθρια παραδοσιακή δεξαμενή ( Σουβάλα). Σε μια δεύτερη σουβάλα λίγο πιο ψηλά βρέθηκε υδρία με επιγραφή αφιέρωσης στον Ελλάνιο Δία.
Η διαδρομή διασχίζει παλιούς γεωργο-κτηνοτροφικούς οικισμούς του νησιού και ακατοίκητες περιοχές της νότιας Αίγινας με εξαιρετική θέα προς Πελοπόννησο. Αφετηρία ο τσιμεντόδρομος μπροστά από την εκκλησία την αφιερωμένη στην Κοίμηση της Θεοτόκου στο χωριό Ανιτσαίο στο οποίο δεσπόζει παλιός ανεμόμυλος . Μετά από περίπου 300μ η διαδρομή συνεχίζει σε παλιό μονοπάτι. Αφού διασχίσει τον οικισμό των Βλάχηδων συνεχίζει προς το Σφεντούρι πριν από το οποίο συναντά δυο σουβάλες . Μετά το Σφεντούρι περνά από μεγάλο αλώνι σε μικρή απόσταση από παραδοσιακά εκκλησάκια και στη συνέχεια από τη μεγάλη σουβάλα Αχλάδα. Εδώ η διαδρομή γίνεται ανηφορική και οδηγεί σε χωματόδρομο από όπου ξεκινά το μονοπάτι για την κορυφή. Ακολουθεί το κατηφορικό μονοπάτι προς Ταξιάρχες –ελληνιστικά ερείπια και τέλος, επιστροφή στο Ανιτσαίο.
monopati_1.gpx 1 αρχείο(α) 60.20 KB
|