3 Αρχαίος Ελαιώνας

3

5,8 km 3 ώρες εύκολο – μέτριο

Από τη β΄παραλία του Μαραθώνα παίρνουμε την άσφαλτο με κατεύθυνση προς την πόλη. Μετά από 200μ στα αριστερά μας διακρίνουμε τον μικρό υγρότοπο του Μαραθώνα που φιλοξενεί μεταναστευτικά πουλιά για προσωρινή ανάπαυση στα μεγάλα ταξίδια τους. Μετά από 100μ στρίβουμε δεξιά στον ασφαλτοδρομο προς το βουνό με στόχο το χωματόδρομο που θα μας οδηγήσει στην αρχή του μονοπατιού προς τον παλιό οικισμό των Καπότηδων όπου φθάνουμε μετά από 35 λεπτά. Εκεί διέμενε μέχρι πρόσφατα και ο τελευταίος πετράς που σμίλευε τις διάσημες Αιγινήτικες μυλόπετρες για εξαγωγή στα νησιά του Αιγαίου.

Ανεβαίνουμε τη δεξιά πλαγιά προς τον χαρακτηρισμένο από το 1996 ως παραδοσιακό, οικισμό της Παχιοράχης ή Παχειάς Ράχης. Τα σπίτια είναι πέτρινα, τα καλντερίμια πλακόστρωτα. Το χωριό ήταν ένας παλιός γεωργικός και κτηνοτροφικός οικισμός οργανωμένος πριν από την ελληνική επανάσταση του 1821. Πριν από το 1950 είχε 55 οικογένειες και σχολείο με 71 παιδιά.

Αφού περάσουμε την εκκλησία του Αγίου Διονυσίου (θεμελιώθηκε το 1813) στρίβουμε δεξιά και παίρνουμε το κατηφορικό μονοπάτι πλάι στο ρέμα για να φθάσουμε μετά από μισή ώρα περίπου, στην κοιλάδα του Ελαιώνα όπου δεσπόζουν καμαρωτές οι αρχαίες ελιές ηλικίας 1500-2000 ετών. Το μονοπάτι περνά από το εκκλησάκι της Αγίας Τριάδας με την παλιά δεξαμενή και τις λαξευμένες στη μαυρόπετρα ποτίστρες, και οδηγεί σε κάποιες από τις πιο εντυπωσιακές ελιές του Ελαιώνα. Η κάθε μία αποτελεί ένα διαφορετικό ζωντανό γλυπτό. Αξίζει να αφιερώσετε χρόνο για να τις εξερευνήσετε.

Από τον Ελαιώνα κατηφορίζουμε προς την παραλία Μαραθώνα (όπου φθάνουμε μετά από 50 λεπτά περνώντας στο τέλος της διαδρομής πλάι από τα μποστάνια κηπευτικών των ντόπιων παραγωγών ενώ αριστερά μας διακρίνουμε το λόφο Κακοπέρατο από όπου έβγαινε η μαυρόπετρα για την κατασκευή της μυλόπετρας.

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress