Ευρωπαϊκή Ένωση: Διάλυση ή επανεκκίνηση;
Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε στις 23 Ιουνίου στο προαύλιο του Ναού του Σωτήρος του Καποδιστριακού Ορφανοτροφείου η εκδήλωση με τίτλο, “Καποδίστριας – Σπινέλλι, Σήμερα: Ευρωπαϊκή Ένωση: Διάλυση η επανεκκινηση ;” που διοργάνωσαν οι Ενεργοί Πολίτες της Αίγινας, με την υποστήριξη του Δήμου, δίνοντας συνέχεια στις σχετικές προηγούμενες πρωτοβουλίες.
Σε αυτό τον συγκινητικό, ιστορικό και μαγευτικό συνάμα χώρο της πόλης της Αίγινας, ένα πολυάριθμο κοινό άκουσε με μεγάλο ενδιαφέρον, για δυόμιση ώρες, τις εισηγήσεις των κυριων Παναγιώτη Πασπαλιαρη, Ανδρέα Κουκο και Giulietto Chiesa και στην συνέχεια έκανε παρατηρήσεις, ερωτήσεις και σχόλια. Ο δήμαρχος της Αίγινας Σ. Σακκιώτης χαιρέτισε τη εκδήλωση τονίζοντας την ιδιαίτερη προσφορά των ‘Ενεργών Πολιτών στην προβολή της καποδιστριακής κληρονομίας της Αίγινας ως Πρώτης Πρωτεύουσας. Ανήγγειλε δε την εγρήγορση του Δήμου και της Πολιτείας για την προώθηση της συντήρησης και αξιοποίησης των καποδιστριακών κτηρίων του νησιού μας όπου σύντομα θα αρχίσουν τα σχετικά έργα, αρχής γενομένης από το Κυβερνείο το οποίο έχει ήδη δημοπρατηθεί. .
Ανοίγοντας την εκδήλωση, ο κύριος Wayne Hall, ως βασικός συντελεστής, αναφέρθηκε στις προηγούμενες εκδηλώσεις των Ενεργών Πολιτών με τον ίδιο τίτλο στην Αίγινα από το 2008 που είχαν σκοπό να ανανεώσουν τις αναφορές στο πρωτοποριακό και τιτάνιο έργο του Ιωάννη Καποδίστρια στην Αίγινα, στην Ελλάδα άλλα ιδίως στην Ευρώπη, συνδυάζοντας το με εκείνο του συντάκτη του πρώτου Ευρωπαϊκού Συντάγματος της ΕΕ, Α. Σπινέλλι.
(13,6 Mb) |
Π. Πασπαλιάρης |
Στη συνέχεια, ο ιστορικός και συγγραφέας Παναγιώτης Πασπαλιάρης ανέπτυξε με λαμπρό τρόπο, το θέμα των δημιουργικών διπλωματικών δραστηριοτήτων του Ι. Καποδίστρια ως στελέχους και κατόπιν Υπουργού Εξωτερικών της Ρωσίας πριν, κατά την διάρκεια και στην επόμενη περίοδο του Συνεδρίου της Βιέννης του 1814 που σηματοδότησε το τέλος της Ναπολεόντειας εποχής και την αναδιοργάνωση της Ευρωπαϊκής ηπείρου. Τόνισε δε με έμφαση, μεταξύ άλλων, την λυτή, απερριτη, και ακούραστα μεταρρυθμιστική παρουσία του Ι. Καποδίστρια σε αντίθεση με την σπάταλη, γεμάτη χλιδή και σκάνδαλα παρουσία των εστεμμένων και των επιτελείων τους που σκοπό είχαν να επαναφέρουν τις παλιές ισορροπίες πάνω στους λαούς της Ευρώπης. Όπως είπε, η μελέτη των δραστηριοτήτων του πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας φαίνεται να τον αναδεικνύει ως τον σημαντικότερο μεταρρυθμιστή διπλωμάτη για τη προώθηση των δημοκρατικών αρχών σε όλη την ευρωπαϊκή ήπειρο. Την πείρα και τις διασυνδέσεις αυτής της περιόδου, ο Καποδίστριας την έθεσε κατόπιν στην υπηρεσία του οράματος για το οποίο τελικά έδωσε την ζωή του, δηλαδή την ανάδυση του Νέου Ελληνικού Κράτους.
(28 Mb) |
G.Chiesa |
Ο πρώην ευρωβουλευτής και δημοσιογράφος Giulietto Chiesa μετέφερε κατόπιν τον έντονο προβληματισμό του για την σημερινή κρίση στον ευρωπαϊκό χώρο και ιδιαίτερα στις χώρες του Νότου, ευχαριστώντας τους Ενεργούς Πολίτες που του έδωσαν την ευκαιρία να ανακαλύψει τον Καποδίστρια και το έργο του στην Ευρώπη σε συνδυασμό με την προσφορά του Α. Σπινελλι, στα θεμέλια της ΕΕ. Υπογράμμισε το έλλειμμα δημοκρατίας που διαρκώς μεγεθύνεται σήμερα μέσα στην ΕΕ αναδεικνύοντας το νευραλγικό και κυρίαρχο ρόλο του χρηματοπιστωτικού κόσμου, ιδίως των τραπεζών, και μάλιστα της Ευρωπαϊκής Τράπεζας, η οποία είναι ΝΠΙΔ, έναντι της υποβάθμισης των δημοκρατικών ευρωπαϊκών θεσμών. Παρατήρησε ότι η σημερινή κρίση του ευρώ είναι στην πραγματικότητα κρίση του δολαρίου, συνέπεια της κρίσης των sub-primes. Πρότεινε στην συνεχεία την ενδυνάμωση των δημοκρατικών θεσμών της Ευρώπης και συγκεκριμένα την εθνικοποίηση των κεντρικών τραπεζών των ευρωπαϊκών χωρών όπως και της ΕΚΤ.
Αναφέρθηκε μάλιστα στη διάθεση 1 τρισεκατομμύριο ευρώ από την ΕΚΤ προς τις τράπεζες του ευρωπαϊκού χώρου, με τόκο 1%, κεφάλαια τα οποία οι τράπεζες χρησιμοποίησαν για να δανείσουν τις χώρες του νότου με 4%, δηλαδή με σοβαρό κέρδος.
(19 Mb) |
Α. Κούκος |
Ο Ανδρέας Κούκος, ιστορικός, καθηγητής στην Στρατιωτική Σχολή και πρόεδρος του Συλλόγου Μελέτης του έργου του Ι. Καποδίστριας, συνοψίζοντας τα λεγόμενα των προηγούμενων εισηγητών, αναφέρθηκε και στις πολλαπλές επισκέψεις του τα τελευταία χρόνια στην Αίγινα με την ευκαιρία εκδηλώσεων, ιδίως των Ενεργών Πολιτών και του Δήμου, για την μελέτη και την διάδοση του έργου του Κυβερνήτη αναδεικνύοντας το πρωτοποριακό ρόλο του Ι. Καποδίστρια στον ευρωπαϊκό χώρο. Αναφέρθηκε δε στην ειδική μνεία που κάνει στα γραπτά του ο Χ. Κισσινγκερ στον Ι. Καποδίστρια περιγράφοντας τον ως συνταγματικό διαιτητή της Ευρώπης. Ανήγγειλε δε την προσεχή δημοσίευση, από την εταιρία της οποίας είναι πρόεδρος, σημαντικών νέων αρχειακών πηγών για τον Καποδίστρια από τις ευρωπαϊκές χώρες. Τονίζοντας την σπουδαιότητα της ιστορικής αρχειακής έρευνας και των αρχείων, ο Α. Κούκος θύμισε την μοναδική αξία του μικρού τοπικού καποδιστριακού αρχείου της Αίγινας, πρώτου κρατικού ελληνικού αρχείου, του οποίου πρέπει να διαφυλαχτεί η προσβασιμότητα.
(43,2 Mb) |
Συζήτηση |
Στη μακρά και έντονη συζήτηση που ακολούθησε, εκφράσθηκε ο βαθύς προβληματισμός και οι ανησυχίες των πολιτών μπροστά στην δομική και μακροχρόνια κρίση την οποία ζούμε και προτάθηκε η σύνταξη μιας Διακήρυξης της Αίγινας, στην κατεύθυνση του εκδημοκρατισμού του Ευρωπαϊκού οικοδομήματος στο πνεύμα του Ι. Καποδίστρια και του Α. Σπινέλλι. Πρόταση των Ενεργών Πολιτών βρίσκεται σε εξέλιξη σε συνεννόηση με το Δήμο της Αίγινας για την ευρωπαϊκή αναγνώριση του έργου του Καποδίστρια και μάλιστα την ονοματοδοσία σημαντικού κοινοτικού κτιρίου στις Βρυξέλλες προς τιμή του Κυβερνήτη.
Ο Wayne Hall, Η Ζωή Γεωργιάδου και ο Στράτος Πανταβός
www.aeginaportal.gr: