4 Χρυσολεόντισσα

4

6 km 2,5 ώρες Βαθμός δυσκολίας: αρχικά μέτρια και μετά εύκολη

Από την Παχειά Ράχη προχωράμε ανατολικά 800μ στην άσφαλτο. Το ανηφορικό μονοπάτι ξεκινά από το κοιμητήριο και οδηγεί στο μοναστήρι της Παναγίας της Χρυσολεόντισσας, σε οροπέδιο στο κέντρο της Αίγινας. Σύμφωνα με τοπική παράδοση, αρχικά η Μονή ήταν κτισμένη σε παραθαλάσσιο μέρος και ήταν ευάλωτη στις επιδρομές των πειρατών. Στις αρχές του 17ου αιώνα μεταφέρθηκε σε προστατευμένη περιοχή , ώστε να μην είναι ορατή από τη θάλασσα. Το οχυρωμένο μοναστηριακό συγκρότημα περιλαμβάνει πύργο με πολεμίστρες (1601) και στο κέντρο της εσωτερικής αυλής υπάρχει η μεταγενέστερα κτισμένη εκκλησία (1808).
Αρχικά, το μονοπάτι είναι ανηφορικό μέτριας δυσκολίας και προσφέρει εκπληκτική θέα προς τη δυτική πλευρά του νησιού και του Σαρωνικού κόλπου. Μόλις φθάσετε στο ύψωμα η διαδρομή γίνεται επίπεδη και εύκολη. Στρίβετε δεξιά προς την ανατολή όπου βρίσκεται το οροπέδιο του Αγίου Λεοντίου το οποίο περιβάλλεται από λόφους . Έχει κυκλική μορφή με διάμετρο τριακοσίων μέτρων περίπου και με υψόμετρο 370. Εκεί, εντοπίζονται πολλά θραύσματα κεραμικών και παλιό καμίνι.
Στην ανατολική πλευρά του οροπεδίου υπάρχει το ξωκλήσι του Άγιου Λεοντίου κτισμένο το 17ο αιώνα επάνω σε αρχαία ερείπια. Ο Άγιος γεννήθηκε στην Αίγινα τον 1ον αιώνα. Η περιοχή ονομάζεται Μπουρδέχτης (παραφθορά της λέξης ομβροδέκτης ) γιατί πριν το εκκλησάκι, υπάρχει τοπικό υδραγωγείο που αποτελείται από ένα σύστημα υπογείων θαλάμων, στοών και τριών πηγαδιών, λαξευμένων στο φυσικό έδαφος, σε μέγιστο βάθος περίπου 6 μέτρων από την επιφάνεια.
Στο Μπουρδέχτη στρίβουμε αριστερά και το πανεύκολο πλέον μονοπάτι μας οδηγεί κατευθείαν στη γυναικεία Μονή Χρυσολεόντισσας. Μια μικρή αριστερή παράκαμψη μας φέρνει στο τεράστιο αλώνι της Μονής με διάμετρο 20μ που μαρτυρεί την παλιά αγροτική αίγλη της περιοχής και προσφέρει μια υπέροχη θέα προς το βόρειο Σαρωνικό, την Παλιαχώρα και τη Μονή του Αγίου Νεκταρίου.

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress