ΣΠΟΡΟΙ

Από χέρι σε χέρι και από γενιά σε γενιά

Την Κυριακή 1η Απριλίου, η Αίγινα και οι πολίτες της συμμετέχουν στη γιορτή της Διάδοσης και Διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών φυτών και των αυτόχθονων αγροτικών ζώων. Η προσπάθεια αυτή γίνεται στην Ελλάδα και σε πολλά άλλα μέρη του πλανήτη

Η εκδήλωση αρχίζει στις 11 το πρωί

Ο κ. Παναγιώτης Σαϊνατούδης από την εναλλακτική κοινότητα Πελίτι κουβεντιάζει μαζί μας το θέμα της διάσωσης των ντόπιων ποικιλιών της Ελλάδας και μας ενημερώνει για τα δίκτυα ανταλλαγής που έχουν δημιουργηθεί.

Ακολουθεί διανομή φυντανιών, σπόρων, και ενημερωτικού υλικού

Ταυτόχρονα προσφέρεται θεατρικό παιχνίδι για παιδιά, από την Έλενα Φουντούκη

Προβολή ταινίας διάρκειας 50΄, με θέμα τα σύγχρονα διατροφικά κυκλώματα όπως παρουσιάζονται μέσα από το ερευνητικό ταξίδι ενός σεφ μαγειρικής.
Σημείωση
Η εναλλακτική κοινότητα Πελίτι έχει δημιουργήσει πανελλαδικό δίκτυο περισσοτέρων από 100 αγροκτημάτων στα οποία καλλιεργούνται διατηρούνται και ανταλλάσονται παραδοσιακές ποικιλίες. Εκεί, από τον καρπό κάθε χρονιάς κρατούν σπόρο για τη σπορά της επομένης. Εξάλλου, έτσι έφθασαν ως τις ημέρες μας οι ντόπιοι σπόροι, έχοντας ξεπεράσει πολλές αντιξοότητες, ξηρασίες, πλημμύρες και ασθένειες. Τα φυτά αυτά είναι γεμάτα άρωμα και γεύση και έχουν λίγες απαιτήσεις, κάτι πολύ επίκαιρο και σημαντικό λόγω της λειψυδρίας που αντιμετωπίζουμε. Η οργάνωση Πελίτι από το 1999, διοργανώνει κάθε Άνοιξη Πανελλαδική Γιορτή Ανταλλαγής Ντόπιων Ποικιλιών. Σε αυτή τη γιορτή συμμετέχει και ο “Σύλλογος Ενεργών Πολιτών” μαζί με πολίτες της Αίγινας, την Κυριακή 1 Απριλίου, με ελεύθερη είσοδο για όλους.

Από το μπαλκόνι τον κήπο ή το χωράφι μας, μπορούμε όλοι να συμμετέχουμε στη διάδοση και διάσωση των ντόπιων ποικιλιών, για να μην χάσουμε αύριο αυτό που έχουμε σήμερα.

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress