Ευρωπαϊκή Ένωση και Μέλλον

Αίγινα, 1ο Δημοτικό Σχολείο, Παρασκευή 14 Ιουνίου 2019, Ώρα 19.30

Η προοπτική εθνικών εκλογών έχει αποσπάσει την προσοχή των Ελλήνων από το θέμα Ευρώπη. Όποιο και αν είναι το αποτέλεσμα των εκλογών, όμως, θα παραμείνουν οι παράμετροι της συμβίωσης/ αντίθεσης Ευρώπη/Ελλάδα.

To 2013 ο Σύλλογος Ενέργων Πολιτών Αίγινας διοργάνωσε στο νησί μας ημερίδα με τίτλο “Ευρωπαϊκή Ένωση – διάλυση ή επανεκκίνηση;”

Έξη χρόνια αργότερα, με νέο ευρωκοινοβούλιο – ακόμα άγνωστων προθέσεων – το ερώτημα παραμένει επίκαιρο. Το Brexit, η παραπέρα άνοδος της ευρωάρνησης στην Ιταλία, Ουγγαρία, Αυστρία, Πολωνία, η βίαιη παράλυση της Γαλλικής πολιτικής ανάμεσα στο Μακρόν και τα Κίτρινα Γιλέκα. Ποιές είναι οι προοπτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης; Επιπλέον που χωράει η Ευρώπη στον κόσμο τού Τράμπ αλλά και του Τζούλιαν Ασάνζ και τη Τσέλσι Μάνιγκ;

Σε αυτά και άλλα παρόμοια ερωτήματα θα προσπαθήσουν να απαντήσουν οι ομιλητές μας την Παρασκευή 14 Ιουνίου.

1) WilliamMallinson: H εξωτερική πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ο WilliamMallinson είναι καθηγητής Πολιτικών Ιδεών και Θεσμών στο Πανεπιστήμιο Guglielmo Marconi στην Ιταλία και μέλος της συντακτικής επιτροπής του περιοδικού Journal of Balkan and Near Eastern Studies. Πρώην μέλος της βρετανικής διπλωματικής υπηρεσίας, κατέχει δικακτορικό από το Τμήμα Διεθνούς Ιστορίας. του London School of Economics. Οι σπουδές του κάλυψαν τους ευρωπαϊκούς θεσμούς, το ΝΑΤΟ και την αρχική περίοδο του Ψυχρού Πολέμου. Από το 1994 ξεκίνησε, με υποτροφία του Ελληνικού Δημοσίου, να μελετά τις αγγλο-ελληνικές σχέσεις κατά τη διάρκεια του Ψυχρού Πολέμου, συμπεριλαμβανομένης και της Κύπρου, μέσα από τα Βρετανικά αρχεία των Υπουργείων Εξωτερικών και Άμυνας, του γραφείου του Πρωθυπουργού και του Υπουργικού Συμβουλίου.

Τα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: Κύπρος, μια ιστορική προοπτική (2005), Πικρές Ελιές (2011), Ο Κίσινγκερ και η εισβολή της Κύπρου (2016), Η Απειλή στις Διεθνείς Σχέσεις από τη Γεωπολιτική (2016), Τρεις φορές ξένη (2017).

Είναι τακτικός σχολιαστής στο ρώσικο αγγλόφωνο κανάλι RT.

2) Βάσω Κανελλοπούλου: Η διατροφική μας ανεξαρτησία και το ευρωπαϊκό κοινοβούλιο – υποστηρικτής ή τροχοπέδη;

Η Βάσω Κανελλοπούλου είναι δημοσιογράφος και παραγωγός ντοκυμανταίρ για την τηλεόραση. Σπούδασε Οικονομία στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια της Ν. Υόρκης. Ξεκίνησε το 1977 γράφοντας εκπομπές για το ραδιόφωνο στην ΕΡΤ και στη συνέχεια στην τηλεόραση. Διατέλεσε για 20 χρόνια υπεύθυνη του τμήματος ντοκυμανταίρ και επιμορφωτικών εκπομπών. Δημιούργησε αρχεία Εθνικής Αντίστασης με βάση τις μαρτυρίες των επιζώντων και έκανε παραγωγή της 18ωρης σειράς ΤΟ Χρονικό της Εθνικής Αντίστασης. Έχοντας ειδικευτεί στα περιβαλλοντικά θέματα, έγραψε από το 1982 κείμενα για 70 οικολογικές εκπομπές. Εκπροσώπευσε την ΕΡΤ σε μεγάλο αριθμό διεθνών συναντήσεων. Για μία επταετία είχε την ιδιότητα του εκπροσώπου της Ελλάδας στην ομάδα δημιουργών περιβαλλοντικών εκπομπών των δημόσιων τηλεοράσεων της Ευρώπης. Τέλος έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα για περιβαλλοντικά θέματα και διατέλεσε μέλος της συντακτικής επιτροπής και αρχισυντάκτης του περιοδικού Δαίμων της Οικολογίας για μια δεκαετία. Το 2006 δημοσίευσε το βιβλίο Μεταλλαγμένα: Το παρελθόν, το παρόν και το άγνωστο μέλλον. (Ευώνυμος Οικολογική Βιβλιοθήκη). Σήμερα είναι υπεύθυνη των διεθνών σχέσεων και αρμόδια για θέματα ευρωπαϊκής νομοθεσίας στο διατροφικό τομέα στην εναλλακτική κοινότητα Πελίτι.

3) Νίκος Βακολίδης – Ευρωπαϊκή Ένωση και κοινωνία των πολιτών

Ο Νίκος Βακολίδης γεννήθηκε στα Ιωάννινα στις 20/11/1978. Σπούδασε Οδοντιατρική στο Πανεπιστήμιο της Σιένα και Ορθοδοντική στο Βαρέζε στην Ιταλία. Μετά την αποφοίτησή του το 2008 επέστρεψε στα Ιωάννινα και από το 2009 εξασκεί επίσημα το επάγγελμα του oρθοδοντικού ως ελεύθερος επαγγελματίας. Εχει καλή γνώση της Ιταλικής και της Αγγλικής γλώσσας. Aκτιβιστής  στο Πανελλαδικό Κίνημα ενάντια στις Εξορύξεις Πετρέλαιου σε  Ήπειρο, Κρήτη,  Δυτική Ελλάδα, Ιόνιο , υποστηρίζει και την ευρωπαϊκη ολοκλήρωση. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του ελληνικού παραρτήματος του κινήματος αλληλεγγύης στον Julian Assange

Συντονιστής ο Στράτος Πανταβός: Ο αρχιτέκτονας Στράτος Πανταβός μεγάλωσε στη Χίο και έκανε τις πανεπιστημιακές σπουδές στην Ιταλία. Επέστρεψε στην Ελλάδα το 1985 και από τότε «δραστηριοποιείται ως μάχιμος ελεύθερος επαγγελματίας στον χώρο της αρχιτεκτονικής.» Υπήρξε πρόεδρος για μια εξαετία του Συλλόγου Ενεργών Πολιτών και επίσης βασικός συντελεστής της δημιουργικής ομάδας που έφτιαξε την Γιορτή φιστικιού “Aegina Fistiki Fest”. Στην παρούσα χρονική φάση είναι και πρόεδρος του Συλλόγου ‘’Φίλοι Φιστίκι Φεστ’’

Θα δούμε επίσης βιντεοσκοπημένμη παρέμβαση του Pier Virgilio Dastoli:

Πρόεδρος του MovimentoEuropeo ( Eυρωπαϊκό Κίνημα) – Ιταλία

Διετέλεσε κοινοβουλευτικός βοηθός του πρωτοπόρου της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης Αλτιέρο Σπινέλλι στο Ιταλικό κοινοβούλιο και στην Ευρωβουλή από το 1977 ως το 1986 και διευθυντής της αντιπροσωπίας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ιταλία  από τον Ιούλιο του 2003 ως τον Αύγουστο του 2009.

Είναι καθηγητής Διεθνούς Δικαίου στο Πανεπιστήμιο για Ξένους ” Dante Aligheri” στο Ρέτζιο Καλάμπρια.

Συγγραφέας πολλών δοκιμίων και άρθρων για την Ευρώπη.

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress