Έκθεση Κεραμικής του Γιάννη Μαμουτζή

Ειδώλια από τον μικρόκοσμο της σκέψης

Αίθριο Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας

Εγκαίνια: Σάββατο 15 Σεπτεμβρίου στις 20:00

Διάρκεια έκθεσης: 15 – 7 Οκτωβρίου 2012
Ωράριο λειτουργείας Μουσείου: καθημερινά 09:00-16:00, Δευτέρα κλειστά

Για τέταρτη χρονιά φέτος διοργανώνεται στα πλαίσια του ‘Fistiki Fest’ μία έκθεση κεραμικής στο Αίθριο του Αρχαιολογικού Μουσείου Αίγινας. Η επιτυχία που γνώρισαν οι εκθέσεις κεραμικής τα τρία προηγούμενα χρόνια μας κάνει να πιστεύουμε ότι το γεγονός αυτό θα εξελιχτεί σε θεσμό, φέρνοντας το κοινό πιο κοντά στην τέχνη της κεραμικής.

Για την ιστορία:

Το 2009 διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία και απήχηση Διεθνές Συμπόσιο Κεραμικής στο οποίο συμμετείχαν 16 κεραμίστες από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Επί 15 ημέρες λειτούργησαν εργαστήρια, επιδείξεις, διαλέξεις, προβολές και τέλος έκθεση στο Αρχαιολογικό Μουσείο, το οποίο παραχωρήθηκε ειδικά για την εκδήλωση.

Το 2010 καλέσαμε δύο Ελβετίδες κεραμίστριες διεθνούς εμβέλειας για να παραδώσουν ένα εκπαιδευτικό σεμινάριο που διήρκεσε ένα δεκαπενθήμερο. Παράλληλα στήθηκε μία έκθεση ελλήνων κεραμιστών στο χώρο του Αρχαιολογικού Μουσείου. Σ’αυτήν είχαν την ευκαιρία να συνομιλήσουν η αρχαία, η παραδοσιακή και η σύγχρονη κεραμική.

Το 2011 μας βρήκε με μία παρουσίαση του έργου της Στέλλας Μπακατσή, μία από τις καλύτερες εικαστικές κεραμίστριες της Ελλάδας.

Φέτος, βλέποντας με τι ενθουσιασμό ο κόσμος αγκάλιασε τις προυγούμενες εκδηλώσεις, θέλουμε να δώσουμε μία συνέχεια σε αυτήν την προσπάθεια. Η επιτυχία αυτών των εκδηλώσεων δεν είναι τυχαία: η Αίγινα και η κεραμική είναι συνδεδεμένες από την αρχαιότητα, και σήμερα το νησί έχει καταφέρει να συγκετρώσει σύγχρονους κεραμίστες που ζούν και εργάζονται εδώ. Επίσης, χάρη στις εκθέσεις αυτές το Μουσείο ζωντανεύει και γίνονται ευρύτερα γνωστά τα εκπληκτικά εκθέματά του στους ντόπιους και στους επισκέπτες του νησιού.

Η φετινή μας έκθεση – έργα του Γιάννη Μαμουτζή. Ο Γιάννης Μαμουτζής γεννήθηκε το 1980. Ασχολήθηκε με τη ζωγραφική και τη γλυπτική με πυλό πριν κάνει πλήρη στροφή στην κεραμική. Από το 2008 δουλεύει σε προσωπικό εργαστήριο πάνω στην υλοποίηση των εμπνεύσεών του. Έχει συνεργαστεί με πολλούς χώρους ενώ παράλληλα έχει πραγματοποιήσει μια ατομική έκθεση και έχει συμμετάσχει σε ομαδικές εκθέσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

« … Σκοπός μου είναι η δημιουργία έργων που αντανακλούν την προσωπική μου αισθητική. Αντιμετωπίζοντας κάθε έργο ως οντότητα αναζητώ την αρμονία της φόρμας του και την ολοκληρωμένη παρουσία του στο χώρο. Λιτές και δυναμικές γραμμές αναδεικνύουν τη σχέση ευθείας και καμπύλης πάντα σε συνάρτηση με τα χρώματα και τις υφές του υλικού. Το ηφαιστιακό σκούρο γκρί, άλλοτε λευκό που θυμίζει όστρακο, λειτουργεί σαν φλοιός, δημιουργώντας αισθήσεις οργανικών μορφών. Κομμάτια που χαρακτηρίζουν και χαρακτηρίζονται απο τον περιβάλλοντα χώρο και συνάπτουν σχέση με τον άνθρωπο…. »

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress