ΚΑΠΟΔΊΣΤΡΙΑΣ–SPINELLI ΣΗΜΕΡΑ

Ευρωπαϊκή Ένωση: Διάλυση ή επανεκκίνηση;

Κυριακή 23 Ιουνίου 2013, ώρα 20:00 Αυλή Εκκλησίας Σωτήρος (Πίσω από το Καποδιστριακό Ορφανοτροφείο)

Αυτό το ερώτημα τίθεται από την «κρίση» που ζούμε, η οποία έχει πυροδοτήσει τόσες εικασίες για τη «μοίρα της Ελλάδας».

Ιωάννης Καποδίστριας, Altiero Spinelli:  δύο εμβληματικές προσωπικότητες πανευρωπαϊκής εμβέλειας που σηματοδοτούν δύο  ξεχωριστές φάσεις της πορείας για την ενωμένη Ευρώπη των πολιτών. ΄Οποιος έχει επισκεφθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα γνωρίζει καλά  ότι ο Spinelli λειτουργεί εξίσου συμβολικά για την πολιτική ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσο ο Καποδίστριας για την πλειοψηφία των Ελλήνων που θεωρούν την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους το 1828, στη Αίγινα, ως ιστορικό άλμα όχι μόνο για τους πολίτες αυτής της χώρας αλλά και για τον Ευρωπαϊκό πολιτισμό.

Σήμερα μέσα στην κρίση, η Ευρωπαϊκή Ένωση δείχνει προς την Ελλάδα και τον Ευρωπαϊκό χώρο να δοκιμάσει πολιτικές που είναι εξαιρετικά προβληματικές για τους λαούς της Ευρώπης. Είναι άραγε δυνατό μέσα σε αυτή τη συγκυρία να πιστεύει κανείς ότι οι ιδέες αυτών των δύο οραματιστών είναι ικανές να επηρεάζουν την πραγματικότητα των ημερών μας, δίνοντας νεες προοπτικές για την Ευρωπαϊκή Ενωση;

Οι τρεις ομιλητές της εκδήλωσης  θα επιχειρήσουν να δώσουν μια απάντηση.

Ο Ανδρέας Κούκος

koukos Ο Ανδρέας Κούκος γεννήθηκε στα Χανιά Κρήτης.Φοίτησε στη Νομική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης και στη Στρατιωτική Σχολή Αξιωματικών Σωμάτων,κατέχει δε μεταπτυχιακό δίπλωμα στη Ναυτική Επιστήμη και Στρατηγική από τη Σχολή Πολέμου Ναυτικού,ενώ είναι απόφοιτος και της Σχολής Εθνικής Άμυνας. Το 2012 ολοκλήρωσε το διδακτορικό του στη Φιλοσοφική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Είναι Καθηγητής Νεώτερης Ιστορίας στη Σχολή Εθνικής Αμύνης και στη Σχολή Πολέμου Ναυτικού, έχει συμμετάσχει σε πολλά Επιστημονικά Συνέδρια στην Ελλάδα και το εξωτερικό, ενώ έχει δημοσιεύσει πολλά άρθρα σε ελληνικά επιστημονικά περιοδικά. Έχει διατελέσει Επιστημονικός Σύμβουλος του Δικτύου Πόλεων «Ιωάννης Καποδίστριας»και έχει τιμηθεί με ελληνικά παράσημα και μετάλλια. Είναι Ταξίαρχος ε.α. του Σώματος Νομικών Συμβούλων των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Στις 21Σεπτεμβρίου 2010 ίδρυσε την «Εταιρεία Μελέτης Έργου Ιωάννη Καποδίστρια»,της οποίας είναι και ο πρώτος Πρόεδρος.

 Ο  Giulietto Chiesa chiesaΟ Giulietto Chiesa γεννήθηκε το 1940 στο Πεδεμόντιο. Τη δεκαετία του 80 κατά τη διάρκεια της περιόδου Berlinguer υπήρξε ανταποκριτής των εφημερίδων L’Unitá και ύστερα La Stampa, εμπειρίες που τον μετέτρεψαν σ’ένα από του καλύτερους «Σοβιετολόγους» του κόσμου . Έγραφε για διάφορα πρακτορεία της Ρωσίας, των ΗΠΑ, της Ελβετίας, της Γερμανίας, όπως και εκπομπές για το Ραδιόφωνο του Βατικανού. Στα δοκίμια του, που αποτελούν απαραίτητο υλικό για την κατανόηση της ΕΣΣΔ στα τελευταία της χρόνια, ερευνούσε την παγκοσμιοποίηση, το διεθνές σύστημα των ΜΜΕ, τους πολέμους των τελευταίων δεκαετιών. Από το 2004 μέχρι το 2008 ήταν Ευρωβουλευτής. Στις ευρωεκλογές του 2009 ήταν υποψήφιος του κόμματος για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα στη Λετονία, μέλος του συνδυασμού των Πρασίνων στην Ευρωβουλή που προωθεί τα δικαιώματα των Ρωσόγλωσσων της Λετονίας. Είναι μέλος του New Policy Forum του πρώην προέδρου των ΕΣΣΔ Μιχαήλ Γκορμπατσόφ.

Ο Παναγιώτης Πασπαλιάρης

paspaliarisΟ Παναγιώτης Πασπαλιάρης γεννήθηκε στο Ναύπλιο το 1975. Φοίτησε Ιστορία και Αρχαιολογία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης. Έργα του “Η δραχμή” (2007), “Μεγάλοι Έλληνες, Ιωάννης Καποδίστριας” (2008), “Μεγάλοι Έλληνες, Περικλής” (2009), Η Ιστορία του Μεσαιωνικού Μικρασιατικού Ελληνισμού” (2010). Εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα και αρθογραφεί τακτικά στο περιοδικό Hot Doc για ιστορικά και άλλα θέματα.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Ζωή Γεωργιάδου.

affisa

 

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress