ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ (1770-1850)

DSC_0225
www.aeginaportal.gr

ΙΩΑΝΝΗΣ ΔΟΜΠΟΛΗΣ (1770-1850), ηπειρώτης, έμπορο-τραπεζίτης, Γενικός Ταμίας της Κυβέρνησης Καποδίστρια (1828-1829) στην Αίγινα, εθνικός ευεργέτης,  ιδρυτής του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών.

Στις 30 Οκτωβρίου, πραγματοποιήθηκε στο Λαογραφικό Μουσείο της Αίγινας εκδήλωση με το προαναφερόμενο θέμα. Συνδιοργάνωσες της εκδήλωσης ήταν ο Δήμος της Αίγινας, ο Σύνδεσμος αποφοίτων της Ζωσιμαίας Σχολής Ιωαννίνων «ΟΙ ΖΩΣΙΜΑΔΕΣ» και ο Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Αίγινας.
Κύριος ομιλητής ήταν ο κύριος Σπύρος Εργολάβος, συντονιστής και συγγραφέας του τόμου που ο Σύνδεσμος Οι Σωσιμάδες εξέδωσε το 2012 για τον Ιωάννη Δομπόλη. Παρουσιάζοντας την έκδοση αυτή που περιέχει πλουσιότατο τεκμηριωτικό και εικονογραφικό υλικό και είναι αποτέλεσμα πολύχρονης  έρευνας, ο συγγραφέας τόνισε την βαθύτατη φιλία και μεγάλη εμπιστοσύνη που ανέπτυξαν μεταξύ τους ο Ι. Καποδίστριας και ο Ι. Δομπόλης από την στιγμή που γνωρίστηκαν όταν ο πρώτος έφτασε στην Ρωσία για να γίνει στέλεχος της διπλωματίας του Τσάρου. Παρουσίασε εκτενώς την ιστορία της οικογένειας Δομπόλη  που ξεκίνησε από το ηπειρωτικό χωριό Δεσποτικό (Κρετσούνιτσα) για να αναπτύξει εμπορικές δραστηριότητες στην ρώσικη πόλη Νιζνα και κατόπιν στην Πετρούπολη. Ο Ι. Δομπόλης μοιράστηκε τα οράματα του Ι. Καποδίστρια και τον ακολούθησε, ως άτομο μεγάλης εμπιστοσύνης που κρατούσε ήδη το προσωπικό ταμείο  του Κυβερνήτη, στην Αίγινα. Εκεί, ανέλαβε την ευθύνη του Γενικού Ταμεία της Ελλάδος με πραγματικές αρμοδιότητες υπουργού οικονομικών. Η θητεία του κρίθηκε με πολύ τιμητικά σχόλια από όλους τους, εχθρούς και φίλους του Καποδίστρια.
Η υγεία του Ι. Δομπόλη τον ανάγκασε να εγκαταλείψει την Ελλάδα πριν ο Καποδίστριας μεταφερθεί στο Ναύπλιο. Πεθαίνοντας το 1850, ο Ι. Δομπόλης άφησε τα χρήματα του σε κληροδότημα με σκοπό την ίδρυση πανεπιστημίου στην Αθήνα με το όνομα Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο. Έτσι, το 1906, το πανεπιστήμιο της Αθήνας παρέλαβε ένα πολύ σημαντικό ποσό τριών εκατομμυρίων δραχμών. Παρά την εξαιρετική προσωπική και οικονομική προσφορά του στο νέο-ελληνικό κράτους, ο Ι. Δομπόλης παραμένει παραγνωρισμένος. Για το λόγο αυτό, ο Σύνδεσμος Οι Σωσιμάδες ζήτησε από τον Δήμαρχο της Αίγινας Κ. Σ. Σακκιώτη, την δυνατότητα να τιμηθεί ο ευεργέτης στην Αίγινα.
Α. Κράους

© 2024 All Rights Reserved

Designed by WPSHOWER

Powered by WordPress